Iskolánkról‎ > ‎

Iskolánk története

A Kékvölgy Pilisszentlászlói Waldorf Iskola rövid története
I. lépés Szentendrei Waldorf Óvoda
Szentendre és a térség Waldorf története 2001-ben kezdődött azzal, hogy a Waldorf pedagógia iránt érdeklődő szülők megalapították a Szentendrei Waldorf Alapítvány, abból a célból, hogy létrehozzanak egy Waldorf-pedagógiai szellemben működő óvodát, (és majdan iskolát). A csatlakozó családok – ekkor már 30-an – a fenti sikereken felbuzdulva azon gondolkodtak, hogy az óvoda után merre tudják majd iskolába járatni gyermekeiket.

II. lépés Kékvölgy Pilisszentlászlói Waldorf Iskola

Az intézmények önállóságát figyelembe véve, az iskolát megalapítandó szülők létrehozták 2003-ban a Pilis Dunakanyar Waldorf Egyesületet. Az egyesületet 2003. április 29-én jegyezte be a Pest megyei Bíróság, TE 3622. nyilvántartási szám alatt, közhasznú szervezetként. A cél az volt, hogy a megyében, kistérségben 12+1 osztályos Waldorf oktatási intézményt hozzanak létre. Az egyesület 2004-ben megkapta a kiemelt közhasznú státuszt.

Iskolafenntartóként a 2003/2004-es tanévben négy évfolyamon indult el a Kékvölgy Pilisszentlászlói Waldorf Iskola. A következő tanévtől kezdve az iskola alapfokú művészetoktatási intézmény címet kapott.

Az iskolába nem csak Szentendréről, hanem Budapest, Pilisszentlászló, Tahitótfalu, Leányfalu, Dunabogdány, Pomáz, Budakalász, és Visegrád településekről is érkeznek gyerekek. Minden család a saját lehetőségeihez mérten vesz részt az iskola életében. Ez jelent egyrészt önkéntes pénzbeli, másrészt természetbeni, tevőleges támogatást is. Ebben az oktatási intézményben a szülők nap, mint nap tesznek valamit gyermekeikért, és ez a felelősségtudatos lét, gyermekeink jövőbeni életévé válik, és teszi őket másokért felelősséget vállaló emberekké

III. lépés Csimota Ringató Waldorf Óvoda, Pilisszentlászló és további óvodák

A két megalapított intézmény sikerét jellemzi, hogy újabb szülői kezdeményezésként létre jött Pilisszentlászlón az iskola mellett egy újabb óvoda. Azok a szülők, akik sem a szentendrei, sem a pilisszentlászlói óvodába nem tudtak bekerülni helyhiány miatt, elindultak egy tahitótfalui, illetve egy újabb szentendrei óvoda megalakításának útján.

IV.lépés középiskola (felsőtagozat) szervezése

Ahogy a történet elején felmerült a szülőkben a kérdés, hogy hova kerüljenek az óvoda elvégzése után a gyerekek, hasonló helyzetben vannak az iskolás szülők, hiszen a 8. osztály elvégzése után nincs hova menni, mert a környék Waldorf középiskolái tele vannak a saját gyermekeikkel, így tovább kell fejleszteni a Kékvölgy Waldorf Iskolát, és meg kell alapítani a középiskolát is. Tanáraink Garamszegi Judit és Gyarmati Judit – akik szülőként is már régóta jelen voltak az iskola életében – kapták a mandátumot a felső tagozat megszervezésére, tanterv írásra, az életkornak megfelelő, élhető iskola létrehozására, melynek eredménye képpen a 2008/2009-es tanévben megnyitotta kapuit, a Kékvölgy felsőtagozata.
Aloldalak (1): Első évnyitó