top of page

Gyermek és felnőtt táncház a Kékvölgyben

CSSP-TANCHAZ-2021-0040

Jelen pályázat keretében folytattuk az előző évben megkezdett rendszeres táncház szervezési és rendezési célunkat, 2 nagy és a tanév utolsó heteiben több kisebb, osztályközösség szintű, tanórán kívüli táncház valósult meg, mindösszesen nyolc alkalommal. A pályázati támogatás nélkül továbbra is csak évi 1 nagy táncház megvalósítására lett volna lehetőségünk.
A pályázatban megfogalmazottaknak megfelelően a táncházakban Galgamenti, Gyimesi, Mezőségi, Moldvai, Széki, Dunántúl és az Alföldi tájegység, Rábaközi és Zoborvidéki táncok oktatására került sor.

EEM_EET_CS_logójavaslat.jpg

Sikeres pályázatunk eredményeképpen a két nagy táncházban élő zenekíséretet tudtunk biztosítani.
A táncházakat, a támogatásnak köszönhetően, minden alkalommal egyéb programok is kísérték: népmese mondás, daltanítás és néprajzi előadás.
A két nagy táncházban alkalmanként három néptáncos vezette a lépést, az osztályközösség szintű táncházakban is biztosított volt egy hivatásos néptáncos vezetése, akiknek tiszteletdíját szintén a pályázati forrásból fedeztük.

A népi táncházak megrendezése elérte a pályázatunkban megfogalmazott céljainkat: A népszokások, jeles napi ünnepi szokások megismerése a közösség által; élő hagyományok megteremtése a népzene, népi játék, néptánc, szokások segítségével. A közösség megerősítése, és az azon belüli felelős, szeretetteljes bizalom építése az Egyesület tagjai, a fenntartásunkban működtetett iskola tanulói, Pilisszentlászló és a környező településekről résztvevők teljes közösségében. A gyermekek néptánc és népzene tanulásának előkészítése, kiegészítése, a szükséges kompetenciák megalapozása a szülők, és felnőtt közösségi tagok mintaadása alapján.
A pandémiás időszakokat követően, ennek hatására az eredeti ütemtervtől kényszerűen el kellett térnünk, ennek ellenére, ezeket az alkalmakat a közösség várta és nagy örömmel fogadta. Az iskolában többen elkezdtek az előző években látott zenekari próbák, táncházak hatására brácsán tanulni, és van már nagybőgős tanulója is a közösségnek, több tanulónk népi hegedűn, citerán tanul, a tanórákon kívüli munkarendben, heti rendszerességgel.

A rendezvényeket térítésmentesen tudtuk lebonyolítani, így olyan emberek is részt vehettek, akik egyébként anyagi okokból ezt nem engedhették volna meg maguknak. A pályázati forrás adta a lehetőséget, hogy élő zene is kísérje a táncházakat, ezáltal élőbbé vált a hangulat, jól érzékelhető volt a kapcsolat és az együttműködés a zenekar és a táncosok között.
Első nagy táncházunk 2022. november 16-án, a második nagy táncházunk 2022. december 9-én valósult meg sok felnőtt és gyermek részvételével.
Osztályközösség szintű, tanórán kívüli táncházak időpontjai: 2022. március 7., március 21., április 11., április 25., május 9., május 23. voltak.

bottom of page