Műszaki hírek

Beszámoló az októberi munkákról

 

Október 1.-én jöttünk össze idén az első Szorgos Szombatra, melyet ettől a tanévtől kezdve rendszeresen, minden hónap első szombatján fogunk megtartani. 

Nagy köszönet annak a 20 szülőnek és a velük szorgoskodó tanítóknak, hogy elkészülhettek az alábbiak:

 

 • A fenti udvaron újonnan lerakott "gombákon" ugrálhatnak a gyerekeink, 

 • gyönyörűen megtisztult a járda és az oldalsó kiserdők

 • lekerültek a sorompó oszlopai is. 

 • Az udvarra nemrégiben került leendő terápiás terem konténerében pedig ma bebizonyosodott, hogy Waldorf tanárként munkánk során a betűk vonalvezetésének Steineri módja mellett a hajópadlózás sem árt ha a kisujjunkban van, mert sose lehet tudni, melyikre lesz szükség. :) 

 • A lenti épület udvarán elkészült a leendő tároló beton alapja, és az épület sem ázik már tovább: kész a vízelvezetés! 

 

A fáradt munkásoknak pedig bőven volt miből az erőt meríteni: a bográcsban készülő finom ebéd mellett folyamatosan kukkantottak be azok a mosolygós arcok, akik maradni nem tudtak, csak hoztak egy kis sütit, pogácsát, teát, kávét... S akik talán nem is tudják, milyen sokat jelentett nekünk ez, a sártenger közepén. 

 • Folytatódott a lenti udvar helyreállítása: október 8.-án Huszka Zsolt karbantartónk és három tettrekész édesapa befejezte a járda betonozását az épület körül.

 • Október 15.-én a terápiás konténerben megtörtént a padló kezelése, köszönet érte két szülőtársunknak!

Beszámoló a nyári és szeptemberi munkákról

 

Lezártuk az Adjuk össze projektet, amely keretén belül megújult az iskolánk udvara. Köszönjük György Katának és Paitz Tinának, hogy kitalálták és megvalósították ezt az adománygyűjtést. Köszönjük Móninak, hogy nem csak koordinálta, hanem szívén viselte ezt a projektet, és egy marék szülővel megvalósította azt. A homokozón kívül megépült még a kapaszkodós rönk-lépegető!

 

Ami még a nyár folyamán megvalósult:

 • villanyóra szekrény (villanyoszlopnál) 230 V-os kültéri dugalj javítása, fi relé cseréje (Ákos, villanyszerelő)

 • kisház beszakadt tető deszka csere + festés (Huszka Zsolt)

 

A tanév elejére a lenti épület udvarán beszakadt vízelvezető árok helyreállításra került. Köszönjük Lestár Dávid egyesületi tagunknak, hogy a munkát koordinálta és kézben tartotta. A meglévő főtér felől érkező 800mm-es beton gyűrűkkel ellátott szakasz végére egy tisztító/ülepítő akna épült egy 600mm-es acél fedlappal, innen egy 600mm-es KG bordás csővel lett áthidalva a beszakadt 6m-es szakasz ami benyúlik az udvar alatti további vízelvezető árokba, egy szakaszon kibélelve azt. A javítás költsége 4.761.290 Ft volt.

 

Szeptember 10.-én soron kívüli kalákanapot tartottunk, ahol nagyon sok feladat talált gazdára.

 

 • 5 anya, 5 apa, 4 szülő ebédet hozott illetve felküldött finomságot

 • kb. 5,2 m2 sitt - autóval elszállítva

 • 7 fuvar Horváth Móniék platós autójával a kertbe a mindenféle kerti hulladékkal, gerendákkal, stb.

 • kb. 20 zsák levél összehúzása, a kiserdőbe lerakva

 • homokozó és lépegető rönkök lenolajos lekenése 

 • lépegető kötélszerelés

 • bunkik, levelek takarítása, metszések, kiszáradt fák vágása motoros fűrésszel 

 • régi homokozóból homokhordás, játszótéri eszköznél feltöltés

 • homokozónál földfeltöltés két oldalra

 • területrendezések

 • régi gumiszőnyegek összeszedése 

 • a lenti részről vissza lett hordva a suli mögé a rönkdepó, most ott van, leponyvázva

 • Szeptember 16.-án 4 lelkes szülőtársunk és Huszka Zsolt karbantartónk elkezdte a lenti udvarnál a betonozást, mely az elvezetőárok feletti rézsű megtartására és az alsó tanterem előtti esővíz elvezetésének bekötésére hivatott.

 

 • Megérkezett a fenti épületbe a folyosón létesítendő tároló szekrény fa-alapanyaga, melyet teljes egészében pályázati pénzből sikerült megvásárolnunk 1,7mFt értékben - ennek összeállításához keresünk majd szülői segítséget az őszi szünetben a fafaragó tanárunk mellé.

 

 • Fenti épület udvarára kerülő fejlesztő konténer alapozása megtörtént, ún. talajcsavaros technológiával - a konténer várhatóan ezen a héten kerül a helyére.

Májusi hírek

A lenti épület udvarán megújultak a raklap padok. Köszönet érte a 8. osztálynak, hogy az éves munkák és a színdarab mellett még erre is tudtak időt és energiát szánni!

Az Adjukössze akció keretében legutóbbi híradásunk óta megvalósult fejlemények a fenti udvaron:

 • Homokozó: szülői és iskolai segítséggel elkészültek és helyükre kerültek a felületkezelt rönkök és megérkezett a homok is (a talicskázásban a gyerekek is segítségünkre voltak). A gyerekek nagy örömmel vették birtokba

 • A malacok alá bekerült a friss fakéreg, az elterítésben a szülők mellett szintén részt vettek a gyerekek is.

 • A fák között található játszótéri elemek felújításra kerültek és az időszakos ellenőrzésen megfeleltek, Kő-Csikó Lázárnak köszönjük az eszközök felújításában való közreműködést, munkáját!

Az Adjukössze keretében szeretnénk még más projektelemet is megvalósítani, amelynek előkészítése jelenleg folyamatban van.

Március -április sokszínú tevékenységei

A márciusi hosszú hétvégén a lenti épület terápiás terem körüli munkák elkészültek, március utolsó hétvégéjén pedig a lenti épület festési munkálatai is befejeződtek, köszönet a segítő szülőknek! Április 11.-én Regis diákok és pár szülő segítségével elbontottuk a fenti udvar elkorhadt fa elemeit, a hinta alatti gumitéglákat megtisztították, megmetszették, ritkították az udvar fáit, bokrait. A tavaszi szünteben a fenti épület udvarán lévő padokat lelkes szülőcsapat lecsiszolta és lekezelte. Köszönjük!

Visszatekintés az alsó épület mosdó felújítási projektjére


Bizonyára sokan tapasztaltátok korábban, hogy milyen áldatlan körülmények voltak az alsó épület mosdó részén, amivel napi szinten szembesültek a gyerekeink és a tanárok: bűz, szennyvíz szivárgás, lány-fiú -tanári wc gyakorlatilag egy helyiségben volt, ezért öltözőnek nem lehetett használni, elavult volt a vízvezetékrendszer is!
Fantasztikus, hogy a közösség összefogásával megvalósult a felújítás és végre méltó körülmények állnak rendelkezésre. Ez úton is szeretnénk megköszönni név szerint is annak a maroknyi szülői és alkalmazotti körnek, akik jöttek és segítettek a munkák során, vagy ebéddel lepték meg a projekten dolgozókat:
Szabados Ákos, Kertész Gábor, Valkai Csaba, Szabados Balázs, Bánfalvi Tekla, Varga András, Csizmazia Ákos, Kovács Péter, Zátonyi Gergely, Fehérvári Marcell, Pornói István, Hegyi László, Kis Tibor Cece, Kóczán Gábor, Ravasz Róbert, Mihály Edgár, Tokai Miklós, Kelemen Éva Beáta, Antos Balázs, Fehérvári Marcell, Hock Ernő (zsaluanyag), Tallós Péter, Pálmai Zsófia, Kovács András Balázs, Tímár Márta édesapja (kőműves munka), Móri Balázs, Tót Erika.
Ebédről gondoskodott: Körözsi Zsuzsi, Győri-Nagy Hajnal, Kormos Judit, Kovács Enikő, Tímár Márti, Sándor Judit, Darabi Zsuzsi, Tóth Lívia, Pálmai Zsófia, Gyurkovics Kriszta, Bíró Balázs, Angelika Vanekova, Kóczán-Tóth Kriszta.
Bernáth Imre beszerzési áron biztosította a teljes burkolóanyag szükségletet, köszönjük!
Ime, egy rövid műszaki összefoglaló, amiből látszik, hogy mekkora feladattal birkóztak meg a projekten dolgozók:
A munkák során sikerült az örökölt nyílt szennyvízelvezetési rendszert zárt rendszerűvé alakítani, és új elrendezést is kapott az épületegység: a nemenkénti külön tanári wc- k a folyosóról nyílnak és kézmosó valamint zuhanyzási lehetőség található bennük. A lány és fiú wc pedig kézmosó előtérből nyílik most már. Az új elrendezéssel biztosított az oldalkert irányába való zavartalan kijutás, az onnan jövő fény bejutása, valamint egy egyedi falikút és mosómedence is helyet kapott az agyagozás órák utáni mosogatáshoz.Még november közepén bekötésre került a fiú részleg elektronikája, ezzel a nyár végéig tervezett munkálatok befejeződtek.
A tavaszi szünetben még egy szellőzőrendszert kell beépíteni, mivel két helyiségünk, az első tanári wc és a fiú öltöző nem rendelkezik ablakkal, azaz szellőzési lehetőséggel. Ez a szellőztetés kiépítés még némi gipszkartonozási/festési munkát is kíván majd (csövek, gépészet elrejtése).
Az időközben elkészült építészeti tervek és építőipari költségbecslések azt mutatták, hogy a betervezett összeg nem lesz elegendő a munka elvégzésére, ezért iskolagyűlés során az elnökség felhatalmazást kért a szülőktől arra, hogy a bankszámlán lévő megtakarításból további 5mFt-ot felhasználhassunk azzal, hogy a következő tanév budgetjében ennek az összegnek a visszapótlását költségként betervezzük.
Ennek az 5mFt-nak a felhasználására azonban nem került sor, tehát a 21/22-es tanév költségvetésében 5mFt, a 20/21-es tanév költségvetésében további 700eFt megtakarítással zártuk a fejlesztést.
A megtakarítás két okból vált lehetségessé:
1. jelentős szülői, alkalmazotti munkabefektetés
2. bontási munkák során felbukkanó stabil alépítmény nem tette szükségessé a tervezett vasalt mélyalap kialakítását - ez utóbbi statikus tervezői jelenlét mellett dőlt el
 

A lenti új kapu
És, ha már a lenti iskola épület beszámolójánál tartunk, szeretnénk megmutatni nektek, hogy elkészült az új kapuszerkezet is. A kapuhoz Német Zoltán és Horváth Mónika segítségével készült a vázszerkezet, Vadász Robi és Gát Balázs pedig a gyönyörű fa részét készítette el! Köszönjük a munkájukat!

 

A fenti épület új táblavilágításáról és hangfogóiról

Februárban felszerelésre kerültek az új, egységesen kialakított konzolok és lámpatestek a táblák megvilágításához. A világításra azért volt szükség, mert a terem szélén ülő gyerekek nem látták a táblát, a tábla tükröződött. A táblavilágítás magassági és vízszintes értelemben is állítható, karbantartási munkák elvégzéséhez leszerelhető.A zaj csökkentését szolgáló falburkolat a 3. osztályos teremben készült el először.     2021. nyarán az összes osztályteremben kivitelezésre kerültek a hangelnyelő burkolatok, sokaknak ismertebb nevén a “hangfogók”. A kialakított teremakusztikai megoldás jelentősen csökkenti a zajt, javítja a beszédérthetőséget.Olyan jó látni, hogy szebb, alkalmasabb környezetben tanulhatnak a gyerekeink!

Vízóra aknafedlap és villanyszerelés a fenti épületnél

A vízóra akna lefedése is megoldódott, teherbíró fedlap került elhelyezésre.Illetve, Lestár Dávidnak köszönhetően a 380V feszültségű villanyszerelés rendbe lett téve, és a villanyóra szekrény is javítva lett. Ezek kevésbé látványos, ám nagyon fontos fejlemények voltak!