top of page

Műszaki hírek

logombg.jpg

Májusi kaláka beszámoló:


A májusi szorgos szombaton újra rekordot döntöttünk a kalákázók számát illetően, mégpedig nem kicsit! Az eddigi 56 fős rekordot ma 94-re emeltük! 94-en voltunk ma együtt, ez hatalmas dolog! Gratulálunk mindenkinek, aki ott volt, és azoknak is, akik a háttérből támogatták az eseményeket, ez mind nekünk, nektek köszönhető!
Köszönjük a küldött kalácsokat, gyümölcsöket, köszönjük a fantasztikus ebédet, az egymás gyerekeivel való szeretetteljes segítséget, a sok dolgos kezet, a lelkesedést és a jókedvet! Büszkeség, hogy ez ismét azon kalákák egyike lehetett, ahol mind a 8 osztály kivétel nélkül megjelent! 

Külön nagy öröm volt, hogy a leendő elsős szülőink közül is sokan bátran beálltak közénk tapasztani, betonozni, sepregetni. Nagyon megható volt az a kedvesség, ahogy ti, nagyobbak fogadtátok őket, ahogy szeretettel és örömmel segítettetek nekik megtalálni a helyüket. A gyerekeink pedig, - nem csoda, hiszen minket mintáznak- rendre ugyanezt tették az új kicsikkel. 

A tervezett munkákból is mindent sikerült megvalósítanunk, ami nagy szó:

-a leendő nagy fatárolónk alapjait kiástuk és teljesen kibetonoztuk, 
-a lenti épületnél a kivágott fák hatalmas kupacát majdnem teljesen felfűrészeltük, 
-a fenti udvaron a lépcsőt, a gumipályát, és a járdákat lesepertük, gyomtalanítottuk, 
-az udvart szeméttől megtisztítottuk
-az iskolakertben, a leendő akol tapasztásának ez a fázisa teljesen elkészült, 
-az akol körül pedig a karám kerítése is óriásit haladt, a terv szerint a gyerekeink hamarosan birkákat vagy kecskéket is szeretgethetnek majd a kertművelés órákon! :) 

Találkozunk az idei utolsó kalákán, június 3.-án, ahol várhatóan befűtjük majd az udvaron lévő kemencét, és megünnepelve a végigdolgozott tanévet, hatalmas pizzasütést rendezünk magunknak! Mindannyian megérdemeljük! Ki ne hagyjátok! :)

Reneszánsz freskó

Már korábban hírül adtuk, hogy Lestár Dávid szülőtársunk jóvoltából az iskolánál van letétben egy állvány, melynek nagyon nagy hasznát vesszük a szerelések, díszítések és takarítások során, leginkább a fenti épületben. Most azonban a 7. osztály termében ennek az állványnak a segítségével készül a reneszánsz freskó. Köszönet érte Dávidnak ezúton is!

Áprilisi kaláka:

Hatalmas köszönet mindenkinek, aki a kései meghívó ellenére bármilyen módon részt tudott venni a kalákánkban. 

Az idő kegyes volt, és ismét nagyot haladtunk, A terápiás teremként funkcionáló konténer előtti betonkockák nagy része a földbe került, az iskolakertben régóta felhalmozódott hulladék fakupacot pedig sikerült feldarabolni. Emellett némi kertrendezésre is sor kerülhetett. 

 

Ezeket a munkákat valószínűleg májusban fogjuk tudni újra nagyobb erőkkel is folytatni. Újra lesz közös ebéd is, melyet Trócsányi Zsófi (3.-os és 5.-es) és Kis-Várady Júlia (3.-os és 6.-os) szülőtársaink készítenek majd. Mindenképp érdemes lesz eljönni! :)

 

Szokásos adatok (a táblázat és személyes egyeztetések alapján):

Az áprilisi kalákán résztvevők száma 17 volt, melyből 9 felnőtt és 8 gyerek

Az első osztályból 5 szülő érkezett, a negyedikből 2, a másodikból, a harmadikból és a hatodikból pedig 1-1-1. 

 

További nagyon szép tavaszi heteket mindenkinek, találkozzunk a következő kalákán, május 6. án!

Márciusi kaláka:

Ezen a napon ismét nagyon sokat haladtunk az iskola körüli munkákban, köszönet mindenkinek, aki eljött, és azoknak is, akik a háttérből segítettek minket! 

 

Szívet melengető volt látni, hogy nagyon sokan lehettünk együtt, ráadásul sokkal több mindent sikerült megcsinálnunk, mint azt eredetileg gondoltuk. Sikerült a lenti épület kerítése mellett is befejezni a földmunkát, fent pedig 6 köbméter mulccsal lefedtük a legsarasabb területeket, illetve ösvényeket készítettünk azokra az útvonalakra, amiket leggyakrabban használnak szülők és gyerekek. Ez talán annak is köszönhető, hogy nagyon sok apuka jött el, akik igazán nem féltek megmutatni a bennük lakozó erőt. Köszönjük nekik! Most már jöhet az eső, mégis használható marad az udvar. Eközben bent az épületben dobozokba kerültek a tél és a farsang díszei, ami hosszadalmas és sziszifuszi munka volt. Hogy mégis elkészült, az talán annak is köszönhető, hogy sok anyuka jött el, akik igazán nem féltek megmutatni a bennük lakozó türelmet. Köszönet nekik is! Ezen kívül még közös erővel és sok munkával elkészült a nagytakarítás is, hiszen a böjti időszak minőségének megélését a díszek nélküli, tiszta terekkel igazán jól tudjuk segíteni a gyerekek, és magunk számára is. 

 

A gyerekeket is különösen jó volt ma figyelni, ahogy nagy lelkesedéssel és otthonérzéssel segítettek, vagy játszottak, ahogy egymással voltak. Volt egy pillanat, mikor a nagyobbak felnyitották a zongorát, és bemutatták a többieknek a zenetudásukat, teljesen fesztelenül, ki amennyit tudott. A kisebbek teljes áhitattal figyelték őket, és mikor a nagyok befejezték, minden megbeszélés nélkül, de teljes egyetértésben sorbaálltak, és egymás után odülhettek ők is a zongora elé. A nagyok pedig végtelen türelemmel magyaráztak nekik, tanítgatták őket. 

 

A süteményeket, kalácsokat, amiket küldtetek, a gyerekek hangos dobszóval vitték körbe a dolgozó felnőttek között, mindenki legnagyobb örömére. 

 

A megjelentek száma a jelenléti ív alapján 53 fő, melyből 23 felnőtt, és 30 gyerek.

Februári kaláka:

 

Még soha nem voltunk ennyien kalákázni! 26 felnőtt, és 29 gyerek volt jelen, összesen 55 fő! És minden osztály kivette a részét a feladatokból! Ez fantasztikus! Mindenkinek jár az elismerés és a köszönet! 

 

A szülői közösségünkben rejlő potenciál elég beszédes és nagyon megható jele az is, hogy az eseményre invitáló emailben említett ütvefúró kérésre az euritmia teremben HÉT DARAB ütvefúró állt egymás mellett, hatos fúrószárral, várva a feladatot! :) 

 

A sok segítségnek, és négy apuka hősies kitartásnak köszönhetően elkezdődött, és nagyjából be is fejeződött az euritmia teremben a szekrény építése. Az anyukák, gyerekek pedig az Ünnep munkacsoport összefogásában teljesen átvarázsolták a fenti épületet, a hétfőn érkezők egészen más világban találhatják magukat, mint múlt héten.

 

A kinti munkákra ezen az alkalmon már nem maradt kapacitás, de reméljük, legközelebb még többen leszünk, és sikerülni fog ez is. :) A küldött kalácsok, sütik, gyümölcsök, kávé most is arattak, az ebédlőben pedig a "Marcik konyhájában" a két Marci Isteni ebéddel remekelt. 

 

Köszönet mindenkinek, várunk benneteket március 4-én is! Reméljük, ugyanolyan napsütéses lesz, mint a február volt!

Beszámoló a januári munkákról

 

Januári kaláka: 

Most kicsit családiasabb légkörben, a fenti épületben és környékén munkálkodtunk. A hétfőn iskolába érkező gyerekek és felnőttek szemetektől megtisztult udvar, gondosan, végig lesepert járdák, levágott, elhordott nádas terében kezdhetik el új gondolatokkal megtölteni az új évet. A fenti parkoló környékéről, és az iskolaudvarról összeszedett szeméttel három teljes kukát töltöttünk meg. Eltűntek az elmúlt advent és karácsony emlékei, kivéve azt, ami továbbra is kísér minket: a Csillagot. :) Bent, néhány apuka ügyes keze által megerősítésre kerültek az euritmiateremben lévő székek, az ajtó melletti deszka, és a második osztályban is egy polc. Szorgos anyukák elmosogatták a tegnapról maradt bögréket az alsó négy osztályban, és néhány nagyon szép dísz is készült a folyosók ablakaira, amiben a gyerekek közül különösen a hatodikos Lilla és az elsős Ági segített nagyon sokat.

 

A mai nap isteni finom, indiai ebédjét nagyon köszönjük Gyuris Tamás, 7.-es apukának, a pedagógia csendes, megtartó jelenlétét Tallós Péternek, az Ünnep csoport keretében a kézműveskedés előkészítését és átgondolását Puskás Erika, 1.-ős anyukának és Glück Máriának, a gyerekek nevében pedig hatalmas köszönet azoknak, akik süteménnyel, gyümölccsel, pogácsával láttak el bennünket!

 

15 felnőtt és 17 gyerek találkozott ezen a napon, összesen 32-en dolgoztunk azon, hogy egy kicsit ápoljuk ezt a közös terünket a gyerekeink, a tanáraink, és mindannyiunk javára.

 

Fenti épület kazán helyzet:

A fenti épület fűtésproblémáját Németh Zoltán szülőtársunk segített megoldani azzal, hogy ismét azonnal meghegesztette a kazánt. Szakmai szempontból azonban az látszik, hogy ez a megoldás hosszútávon nem jelent végleges biztonságot, hiszen pár év alatt negyedszer lyukadt ki ugyanazon a helyen a kazán.

A témában felkerestünk Lestár Dávid segítségével egy fűtésszerelőt, aki:

  • a kazán cseréjét javasolta, mert az épület légköbméteréhez képest ez a kazán kis teljesítményű - az új kazán beszerzésére megkértük a mestert

  • a kiépített rendszert jónak ítélte, de szükségesnek látta a keringető szivattyú és egy kazán szelep cseréjét - ezen feladatok elvégzésével szintén megbíztuk

  • megkértük, hogy a nyári szünetre előre foglaljon le nekünk kapacitást a szóbanforgó kazáncsere elvégzésére.

Beszámoló a novemberi munkákról

 

November 5.-én tartottuk meg a második Szorgos Szombatot. 

Köszönjük a segítséget a szülőknek, akik ott voltak és segítettek mind a lenti, mind a fenti épületnél. 

 

  • Karbantartónk vezetésével a lenti udvaron felszámolták az udvar hátsó részén lévő limlom nagy részét, volt levélszedés, a hátul lévő fahulladék felaprítása, gallyak ledarálása, komposztálása, a nyáron a fatárolóból kihordott, 20 éve felgyűlt törmeléket szétterítették a pálya mellett és kiszedték belőle a fahulladékot, szemetet. Tavaszra tökéletes lesz fűalapnak. A gumipálya is le lett takarítva. A tárolót behálózták dryvit hálóval, a külső rész glettelése és a festés illetve a tető fedése cserepekkel még hátravan.

  • Ravasz Róbert fafaragó tanárunk vezetésével megépült a folyosón a mindent is elnyelő nagy tárolószekrény, aminek köszönthetően a zuhanyzókból ki lehetett pakolni rengeteg nem oda való holmit, és a tanárok is kaptak benne tárolóhelyeket, hogy a tanári zsúfoltságán enyhíthessenek. A tárolószekrény megépítése nem jöhetett volna létre a Miniszterelnökség támogatása nélkül. Köszönjük!