top of page

Műszaki hírek

logombg.jpg

Februári kaláka:

 

Még soha nem voltunk ennyien kalákázni! 26 felnőtt, és 29 gyerek volt jelen, összesen 55 fő! És minden osztály kivette a részét a feladatokból! Ez fantasztikus! Mindenkinek jár az elismerés és a köszönet! 

 

A szülői közösségünkben rejlő potenciál elég beszédes és nagyon megható jele az is, hogy az eseményre invitáló emailben említett ütvefúró kérésre az euritmia teremben HÉT DARAB ütvefúró állt egymás mellett, hatos fúrószárral, várva a feladatot! :) 

 

A sok segítségnek, és négy apuka hősies kitartásnak köszönhetően elkezdődött, és nagyjából be is fejeződött az euritmia teremben a szekrény építése. Az anyukák, gyerekek pedig az Ünnep munkacsoport összefogásában teljesen átvarázsolták a fenti épületet, a hétfőn érkezők egészen más világban találhatják magukat, mint múlt héten.

 

A kinti munkákra ezen az alkalmon már nem maradt kapacitás, de reméljük, legközelebb még többen leszünk, és sikerülni fog ez is. :) A küldött kalácsok, sütik, gyümölcsök, kávé most is arattak, az ebédlőben pedig a "Marcik konyhájában" a két Marci Isteni ebéddel remekelt. 

 

Köszönet mindenkinek, várunk benneteket március 4-én is! Reméljük, ugyanolyan napsütéses lesz, mint a február volt!

Beszámoló a januári munkákról

 

Januári kaláka: 

Most kicsit családiasabb légkörben, a fenti épületben és környékén munkálkodtunk. A hétfőn iskolába érkező gyerekek és felnőttek szemetektől megtisztult udvar, gondosan, végig lesepert járdák, levágott, elhordott nádas terében kezdhetik el új gondolatokkal megtölteni az új évet. A fenti parkoló környékéről, és az iskolaudvarról összeszedett szeméttel három teljes kukát töltöttünk meg. Eltűntek az elmúlt advent és karácsony emlékei, kivéve azt, ami továbbra is kísér minket: a Csillagot. :) Bent, néhány apuka ügyes keze által megerősítésre kerültek az euritmiateremben lévő székek, az ajtó melletti deszka, és a második osztályban is egy polc. Szorgos anyukák elmosogatták a tegnapról maradt bögréket az alsó négy osztályban, és néhány nagyon szép dísz is készült a folyosók ablakaira, amiben a gyerekek közül különösen a hatodikos Lilla és az elsős Ági segített nagyon sokat.

 

A mai nap isteni finom, indiai ebédjét nagyon köszönjük Gyuris Tamás, 7.-es apukának, a pedagógia csendes, megtartó jelenlétét Tallós Péternek, az Ünnep csoport keretében a kézműveskedés előkészítését és átgondolását Puskás Erika, 1.-ős anyukának és Glück Máriának, a gyerekek nevében pedig hatalmas köszönet azoknak, akik süteménnyel, gyümölccsel, pogácsával láttak el bennünket!

 

15 felnőtt és 17 gyerek találkozott ezen a napon, összesen 32-en dolgoztunk azon, hogy egy kicsit ápoljuk ezt a közös terünket a gyerekeink, a tanáraink, és mindannyiunk javára.

 

Fenti épület kazán helyzet:

A fenti épület fűtésproblémáját Németh Zoltán szülőtársunk segített megoldani azzal, hogy ismét azonnal meghegesztette a kazánt. Szakmai szempontból azonban az látszik, hogy ez a megoldás hosszútávon nem jelent végleges biztonságot, hiszen pár év alatt negyedszer lyukadt ki ugyanazon a helyen a kazán.

A témában felkerestünk Lestár Dávid segítségével egy fűtésszerelőt, aki:

 • a kazán cseréjét javasolta, mert az épület légköbméteréhez képest ez a kazán kis teljesítményű - az új kazán beszerzésére megkértük a mestert

 • a kiépített rendszert jónak ítélte, de szükségesnek látta a keringető szivattyú és egy kazán szelep cseréjét - ezen feladatok elvégzésével szintén megbíztuk

 • megkértük, hogy a nyári szünetre előre foglaljon le nekünk kapacitást a szóbanforgó kazáncsere elvégzésére.

 

 

Beszámoló a novemberi munkákról

 

November 5.-én tartottuk meg a második Szorgos Szombatot. 

Köszönjük a segítséget a szülőknek, akik ott voltak és segítettek mind a lenti, mind a fenti épületnél. 

 

 • Karbantartónk vezetésével a lenti udvaron felszámolták az udvar hátsó részén lévő limlom nagy részét, volt levélszedés, a hátul lévő fahulladék felaprítása, gallyak ledarálása, komposztálása, a nyáron a fatárolóból kihordott, 20 éve felgyűlt törmeléket szétterítették a pálya mellett és kiszedték belőle a fahulladékot, szemetet. Tavaszra tökéletes lesz fűalapnak. A gumipálya is le lett takarítva. A tárolót behálózták dryvit hálóval, a külső rész glettelése és a festés illetve a tető fedése cserepekkel még hátravan.

 • Ravasz Róbert fafaragó tanárunk vezetésével megépült a folyosón a mindent is elnyelő nagy tárolószekrény, aminek köszönthetően a zuhanyzókból ki lehetett pakolni rengeteg nem oda való holmit, és a tanárok is kaptak benne tárolóhelyeket, hogy a tanári zsúfoltságán enyhíthessenek. A tárolószekrény megépítése nem jöhetett volna létre a Miniszterelnökség támogatása nélkül. Köszönjük!

Beszámoló az októberi munkákról

 

Október 1.-én jöttünk össze idén az első Szorgos Szombatra, melyet ettől a tanévtől kezdve rendszeresen, minden hónap első szombatján fogunk megtartani. 

Nagy köszönet annak a 20 szülőnek és a velük szorgoskodó tanítóknak, hogy elkészülhettek az alábbiak:

 

 • A fenti udvaron újonnan lerakott "gombákon" ugrálhatnak a gyerekeink, 

 • gyönyörűen megtisztult a járda és az oldalsó kiserdők

 • lekerültek a sorompó oszlopai is. 

 • Az udvarra nemrégiben került leendő terápiás terem konténerében pedig ma bebizonyosodott, hogy Waldorf tanárként munkánk során a betűk vonalvezetésének Steineri módja mellett a hajópadlózás sem árt ha a kisujjunkban van, mert sose lehet tudni, melyikre lesz szükség. :) 

 • A lenti épület udvarán elkészült a leendő tároló beton alapja, és az épület sem ázik már tovább: kész a vízelvezetés! 

 

A fáradt munkásoknak pedig bőven volt miből az erőt meríteni: a bográcsban készülő finom ebéd mellett folyamatosan kukkantottak be azok a mosolygós arcok, akik maradni nem tudtak, csak hoztak egy kis sütit, pogácsát, teát, kávét... S akik talán nem is tudják, milyen sokat jelentett nekünk ez, a sártenger közepén. 

 • Folytatódott a lenti udvar helyreállítása: október 8.-án Huszka Zsolt karbantartónk és három tettrekész édesapa befejezte a járda betonozását az épület körül.

 • Október 15.-én a terápiás konténerben megtörtént a padló kezelése, köszönet érte két szülőtársunknak!

Beszámoló a nyári és szeptemberi munkákról

 

Lezártuk az Adjuk össze projektet, amely keretén belül megújult az iskolánk udvara. Köszönjük György Katának és Paitz Tinának, hogy kitalálták és megvalósították ezt az adománygyűjtést. Köszönjük Móninak, hogy nem csak koordinálta, hanem szívén viselte ezt a projektet, és egy marék szülővel megvalósította azt. A homokozón kívül megépült még a kapaszkodós rönk-lépegető!

 

Ami még a nyár folyamán megvalósult:

 • villanyóra szekrény (villanyoszlopnál) 230 V-os kültéri dugalj javítása, fi relé cseréje (Ákos, villanyszerelő)

 • kisház beszakadt tető deszka csere + festés (Huszka Zsolt)

 

A tanév elejére a lenti épület udvarán beszakadt vízelvezető árok helyreállításra került. Köszönjük Lestár Dávid egyesületi tagunknak, hogy a munkát koordinálta és kézben tartotta. A meglévő főtér felől érkező 800mm-es beton gyűrűkkel ellátott szakasz végére egy tisztító/ülepítő akna épült egy 600mm-es acél fedlappal, innen egy 600mm-es KG bordás csővel lett áthidalva a beszakadt 6m-es szakasz ami benyúlik az udvar alatti további vízelvezető árokba, egy szakaszon kibélelve azt. A javítás költsége 4.761.290 Ft volt.

 

Szeptember 10.-én soron kívüli kalákanapot tartottunk, ahol nagyon sok feladat talált gazdára.

 

 • 5 anya, 5 apa, 4 szülő ebédet hozott illetve felküldött finomságot

 • kb. 5,2 m2 sitt - autóval elszállítva

 • 7 fuvar Horváth Móniék platós autójával a kertbe a mindenféle kerti hulladékkal, gerendákkal, stb.

 • kb. 20 zsák levél összehúzása, a kiserdőbe lerakva

 • homokozó és lépegető rönkök lenolajos lekenése 

 • lépegető kötélszerelés

 • bunkik, levelek takarítása, metszések, kiszáradt fák vágása motoros fűrésszel 

 • régi homokozóból homokhordás, játszótéri eszköznél feltöltés

 • homokozónál földfeltöltés két oldalra

 • területrendezések

 • régi gumiszőnyegek összeszedése 

 • a lenti részről vissza lett hordva a suli mögé a rönkdepó, most ott van, leponyvázva

 • Szeptember 16.-án 4 lelkes szülőtársunk és Huszka Zsolt karbantartónk elkezdte a lenti udvarnál a betonozást, mely az elvezetőárok feletti rézsű megtartására és az alsó tanterem előtti esővíz elvezetésének bekötésére hivatott.

 

 • Megérkezett a fenti épületbe a folyosón létesítendő tároló szekrény fa-alapanyaga, melyet teljes egészében pályázati pénzből sikerült megvásárolnunk 1,7mFt értékben - ennek összeállításához keresünk majd szülői segítséget az őszi szünetben a fafaragó tanárunk mellé.

 

 • Fenti épület udvarára kerülő fejlesztő konténer alapozása megtörtént, ún. talajcsavaros technológiával - a konténer várhatóan ezen a héten kerül a helyére.

Májusi hírek

A lenti épület udvarán megújultak a raklap padok. Köszönet érte a 8. osztálynak, hogy az éves munkák és a színdarab mellett még erre is tudtak időt és energiát szánni!

Az Adjukössze akció keretében legutóbbi híradásunk óta megvalósult fejlemények a fenti udvaron:

 • Homokozó: szülői és iskolai segítséggel elkészültek és helyükre kerültek a felületkezelt rönkök és megérkezett a homok is (a talicskázásban a gyerekek is segítségünkre voltak). A gyerekek nagy örömmel vették birtokba

 • A malacok alá bekerült a friss fakéreg, az elterítésben a szülők mellett szintén részt vettek a gyerekek is.

 • A fák között található játszótéri elemek felújításra kerültek és az időszakos ellenőrzésen megfeleltek, Kő-Csikó Lázárnak köszönjük az eszközök felújításában való közreműködést, munkáját!

Az Adjukössze keretében szeretnénk még más projektelemet is megvalósítani, amelynek előkészítése jelenleg folyamatban van.