top of page

Műszaki hírek

logombg.jpg

Októberi kaláka beszámoló:

 

18 felnőtt jött szorgoskodni és sok-sok gyermek!

Fenti épület:

- A bejárat melletti kültéri padokat elkezdtük rendbe tenni. Mély rétegben volt sérült, gyalulni kellett, így az egyik készült el teljesen. Folytatjuk a másik paddal és a festéssel.

- Virágültetés a gumipálya melletti háromszögbe: 15 cm után beton van a föld alatt, így nem tudtunk oda ültetni. A járda másik oldalára került két bokor krizantém. 

- Reluxák lekerültek a folyosói ablakokról

- Elkészült a komposztáló a fatároló mellett

- A földből kiálló facsonkokat és a veszélyes magasságban lévő ágcsonkokat, elszáradt ágakat kedves apukák levágták

- A folyosón lévő új cipőtartók és a nagy szekrény lakkozást kapott. (az akasztós rész még nem készült el, ez a következő kalákára van tervezve)

 

Alsó épület:

- Két kültéri pad csiszolása, festése elkészült. A harmadik szett javításra szorul a felületkezelés előtt

- A hatodikos terem előtti padok is le lettek festve, itt is lesz még javítandó

- Elkészült két régi asztal felújítása, ezek a fejlesztő terembe költöztek. 

 

Finom ebédet is kaptunk, köszönjük a szülőtársainknak!

 

Szeptemberi kaláka beszámoló:

 

Megtisztult, megszépült a fenti épület udvara, felkerült a maradék hangfogó, a folyosó bútorait is lecsiszolták dolgos kezek. A lenti épületnél megtörtént a fahasogatás is. 

Köszönjük mindenkinek, aki idejét, erejét ajándékozta és részt vett a munkákban!

A nyár folyamán rengeteg javítás és fejlesztés történt az iskolában és az iskola körül:

 


Fenti épület:
- Alsó parkoló mellett beomlott járdaszakasz helyreállítása megtörtént.

- Rég várt fejlesztésként, Küttel Zsófi műszaki koordinátor és Szabados Ákos titkárságvezető munkájának köszönhetően, elkészült az iskolához felvezető új makadám út, melynek esti megvilágítása is hamarosan kiépül a biztonságos közlekedés érdekében.
- Ráhajtás gátló köveket helyeztünk el a szóbanforgó járdaszakaszok mellé, hogy megóvjuk a frissen elkészült járdákat a gépjárművek terhelésétől.
- Alsó parkolótól induló kanyargós járda és gumipálya közötti összeköttetés megteremtése egy lépcső és egy rámpa megépítésével - így nem a sáron át kell megközelíteni és koszolni a gumipályát.
- Euritmia teremben felkerültek a plafonra a hangszigetelő elemek, ezzel a tantermekhez hasonló akusztikát sikerült elérnünk itt is.
- Fentieket Küttel Zsófi szülőtárs menedzselte - köszönjük!
- A fűtési rendszer átalakítása - az elmúlt években sorozatosan kilyukadt a kazánunk, ami amúgy is kisebb tejlesítményű volt, mint amekkorát a kiépített rendszer megkívánt volna - Horváth Móni szülőtársunk vállalta fel a munkák koordinálását - épületgépész tervezővel áttekintették az addigi rendszert és megterveztek egy hatékonyabb verziót, új, nagyobb teljesítményű kazánnal - az új kazán beszerzésre került, a hozzá kapcsolódó gépészetet kiépítették - a munkába hivatásos épületgépész tervezőt, épületgépészeti kivitelezőt és az Atmos, a kazán gyártójának szakszervizét vontuk be - a próbaüzem a hideg időszak beköszönte előtt még lezajlik, az Atmos szakszervizét felkértük a későbbiekben a rendszeres éves karbantartás elvégzésére.

- Elektromos betáp kábel meghibásodása - fenti munkáktól függetlenül augusztus utolsó heteiben az elektromos rendszerben zárlat keletkezett, részben megszűnt az épület áramellátása - köszönjük Pálosi Évának, hogy menedzselte a probléma megoldását - a zárlat helyét kereső szakemberek megállapították, hogy a két évvel ezelőtt, a lefolyó rendszer sorozatos eldugulása és cseréje kapcsán végzett földmunkák során megsérült kábelszakaszt szakszerűtlenül javították ki, a kijavított szakasz beázott, zárlatos lett - a hibát kijavították, azóta az épület áramellátása rendben működik. Ennek a feladatnak a koordinálását szintén önkéntes hozzájárulásként, Horváth Mónika végezte a közösségért.
- Folyosó nagy szekrény díszítése - az elmúlt tanévben kaláka keretében elkészített tárolószekrény díszítését a nyár folyamán Ravasz Róbert elkészítette - a szeptemberi és októberi kalákán le is kezelték a szekrény teljes felületét.
- Új cipő és ruhatárolók elkészítése - Küttel Zsófi a folyosói radiátorok fölé kerülő új ruhatároló/szárító eszközöket tervezett, melyeket a nyár folyamán Ravasz Róbert elkészített és a helyükre felszállított.

Lenti épület:

- Gumipálya burkolatának helyreállítása - másfél éve az esővíz elvezető csatorna egy szakasza beomlott az iskolaudvaron, mely a gumipálya egy részét is érintette - a csatorna rekonstrukciója után egy évet vártunk arra, hogy az altalaj összetömörödjön, beálljon - az év elteltével a sérült gumiburkolat visszaöntése augusztus folyamán megtörtént.
- Színpad rekonstrukciója - az elmúlt tanév során a színpad több járóeleme elmozdult helyéről, visszarögzítésük nem volt lehetséges, mert a hordozó pallók elrohadtak - a feltárás során kiderült, hogy korábban nem a kültéri időjárási körülményeknek megfelelő anyagú hordszerkezet került beépítésre - a teljes színpadszerkezet felbontásra került, a hordozó pallókat gombaölővel és időjárásálló festékkel lekezelt vörösfenyő elemekre cseréltük, a sérült járóelemeket újakkal pótoltuk - a szerkezet újraépítése során elkészült a színpad fölé kerülő napvitorla rendszer bal oldali tartópillére is - ezt a munkát teljes egészében Huszka Zsolt karbantartónk végezte el, köszönjük fáradozását!
- Esővíz elvezető csatornák újrakötése - a lenti ép. udvarán a színpad jobb oldalán lévő két esővíz levezető csatornát korábban beltéri használatra rendszeresített lefolyócsövek segítségével vezették el a fent már említett esővíz elvezető rendszerbe, a szóbanforgó csatornaszakaszt szakszerűtlenül, nem kültéri viszonyokra gyártott anyag használatával, a talajszinttől nem megfelelő mélységben fektették le, így az egy szakaszon a terhelésnek köszönhetően kilyukadt, javítása csak úgy lett volna lehetséges, ha a teljes, színpad előtti rakott köves járószakaszt felbontjuk - ehelyett a színpad rekonstrukcióval összekötve, a két szóbanforgó csatornaszakasz esővízelvezetését megfelelő anyagok felhasználásával új nyomvonalon, újraépítettük - ezt a munkát is teljes egészében Huszka Zsolt karbantartónk végezte el.
- Pinceablak szigetelése - nagyobb esők alkalmával korábban a pince mindig beázott, ui. a világítóablak vízszigetelése a korábbi években nem történt meg - most a színpad rekonstrukcióval egybekötve ezt a problémát is orvosoltuk.
- Nagy tornamatrac huzatcseréje - anyagfáradás miatt a korábbi huzat több helyen felhasadt, a nyár folyamán újra cseréltük.

Májusi kaláka beszámoló:


A májusi szorgos szombaton újra rekordot döntöttünk a kalákázók számát illetően, mégpedig nem kicsit! Az eddigi 56 fős rekordot ma 94-re emeltük! 94-en voltunk ma együtt, ez hatalmas dolog! Gratulálunk mindenkinek, aki ott volt, és azoknak is, akik a háttérből támogatták az eseményeket, ez mind nekünk, nektek köszönhető!
Köszönjük a küldött kalácsokat, gyümölcsöket, köszönjük a fantasztikus ebédet, az egymás gyerekeivel való szeretetteljes segítséget, a sok dolgos kezet, a lelkesedést és a jókedvet! Büszkeség, hogy ez ismét azon kalákák egyike lehetett, ahol mind a 8 osztály kivétel nélkül megjelent! 

Külön nagy öröm volt, hogy a leendő elsős szülőink közül is sokan bátran beálltak közénk tapasztani, betonozni, sepregetni. Nagyon megható volt az a kedvesség, ahogy ti, nagyobbak fogadtátok őket, ahogy szeretettel és örömmel segítettetek nekik megtalálni a helyüket. A gyerekeink pedig, - nem csoda, hiszen minket mintáznak- rendre ugyanezt tették az új kicsikkel. 

A tervezett munkákból is mindent sikerült megvalósítanunk, ami nagy szó:

-a leendő nagy fatárolónk alapjait kiástuk és teljesen kibetonoztuk, 
-a lenti épületnél a kivágott fák hatalmas kupacát majdnem teljesen felfűrészeltük, 
-a fenti udvaron a lépcsőt, a gumipályát, és a járdákat lesepertük, gyomtalanítottuk, 
-az udvart szeméttől megtisztítottuk
-az iskolakertben, a leendő akol tapasztásának ez a fázisa teljesen elkészült, 
-az akol körül pedig a karám kerítése is óriásit haladt, a terv szerint a gyerekeink hamarosan birkákat vagy kecskéket is szeretgethetnek majd a kertművelés órákon! :) 

Találkozunk az idei utolsó kalákán, június 3.-án, ahol várhatóan befűtjük majd az udvaron lévő kemencét, és megünnepelve a végigdolgozott tanévet, hatalmas pizzasütést rendezünk magunknak! Mindannyian megérdemeljük! Ki ne hagyjátok! :)

Reneszánsz freskó

Már korábban hírül adtuk, hogy Lestár Dávid szülőtársunk jóvoltából az iskolánál van letétben egy állvány, melynek nagyon nagy hasznát vesszük a szerelések, díszítések és takarítások során, leginkább a fenti épületben. Most azonban a 7. osztály termében ennek az állványnak a segítségével készül a reneszánsz freskó. Köszönet érte Dávidnak ezúton is!

Áprilisi kaláka:

Hatalmas köszönet mindenkinek, aki a kései meghívó ellenére bármilyen módon részt tudott venni a kalákánkban. 

Az idő kegyes volt, és ismét nagyot haladtunk, A terápiás teremként funkcionáló konténer előtti betonkockák nagy része a földbe került, az iskolakertben régóta felhalmozódott hulladék fakupacot pedig sikerült feldarabolni. Emellett némi kertrendezésre is sor kerülhetett. 

 

Ezeket a munkákat valószínűleg májusban fogjuk tudni újra nagyobb erőkkel is folytatni. Újra lesz közös ebéd is, melyet Trócsányi Zsófi (3.-os és 5.-es) és Kis-Várady Júlia (3.-os és 6.-os) szülőtársaink készítenek majd. Mindenképp érdemes lesz eljönni! :)

 

Szokásos adatok (a táblázat és személyes egyeztetések alapján):

Az áprilisi kalákán résztvevők száma 17 volt, melyből 9 felnőtt és 8 gyerek

Az első osztályból 5 szülő érkezett, a negyedikből 2, a másodikból, a harmadikból és a hatodikból pedig 1-1-1. 

 

További nagyon szép tavaszi heteket mindenkinek, találkozzunk a következő kalákán, május 6. án!

Márciusi kaláka:

Ezen a napon ismét nagyon sokat haladtunk az iskola körüli munkákban, köszönet mindenkinek, aki eljött, és azoknak is, akik a háttérből segítettek minket! 

 

Szívet melengető volt látni, hogy nagyon sokan lehettünk együtt, ráadásul sokkal több mindent sikerült megcsinálnunk, mint azt eredetileg gondoltuk. Sikerült a lenti épület kerítése mellett is befejezni a földmunkát, fent pedig 6 köbméter mulccsal lefedtük a legsarasabb területeket, illetve ösvényeket készítettünk azokra az útvonalakra, amiket leggyakrabban használnak szülők és gyerekek. Ez talán annak is köszönhető, hogy nagyon sok apuka jött el, akik igazán nem féltek megmutatni a bennük lakozó erőt. Köszönjük nekik! Most már jöhet az eső, mégis használható marad az udvar. Eközben bent az épületben dobozokba kerültek a tél és a farsang díszei, ami hosszadalmas és sziszifuszi munka volt. Hogy mégis elkészült, az talán annak is köszönhető, hogy sok anyuka jött el, akik igazán nem féltek megmutatni a bennük lakozó türelmet. Köszönet nekik is! Ezen kívül még közös erővel és sok munkával elkészült a nagytakarítás is, hiszen a böjti időszak minőségének megélését a díszek nélküli, tiszta terekkel igazán jól tudjuk segíteni a gyerekek, és magunk számára is. 

 

A gyerekeket is különösen jó volt ma figyelni, ahogy nagy lelkesedéssel és otthonérzéssel segítettek, vagy játszottak, ahogy egymással voltak. Volt egy pillanat, mikor a nagyobbak felnyitották a zongorát, és bemutatták a többieknek a zenetudásukat, teljesen fesztelenül, ki amennyit tudott. A kisebbek teljes áhitattal figyelték őket, és mikor a nagyok befejezték, minden megbeszélés nélkül, de teljes egyetértésben sorbaálltak, és egymás után odülhettek ők is a zongora elé. A nagyok pedig végtelen türelemmel magyaráztak nekik, tanítgatták őket. 

 

A süteményeket, kalácsokat, amiket küldtetek, a gyerekek hangos dobszóval vitték körbe a dolgozó felnőttek között, mindenki legnagyobb örömére. 

 

A megjelentek száma a jelenléti ív alapján 53 fő, melyből 23 felnőtt, és 30 gyerek.

Februári kaláka:

 

Még soha nem voltunk ennyien kalákázni! 26 felnőtt, és 29 gyerek volt jelen, összesen 55 fő! És minden osztály kivette a részét a feladatokból! Ez fantasztikus! Mindenkinek jár az elismerés és a köszönet! 

 

A szülői közösségünkben rejlő potenciál elég beszédes és nagyon megható jele az is, hogy az eseményre invitáló emailben említett ütvefúró kérésre az euritmia teremben HÉT DARAB ütvefúró állt egymás mellett, hatos fúrószárral, várva a feladatot! :) 

 

A sok segítségnek, és négy apuka hősies kitartásnak köszönhetően elkezdődött, és nagyjából be is fejeződött az euritmia teremben a szekrény építése. Az anyukák, gyerekek pedig az Ünnep munkacsoport összefogásában teljesen átvarázsolták a fenti épületet, a hétfőn érkezők egészen más világban találhatják magukat, mint múlt héten.

 

A kinti munkákra ezen az alkalmon már nem maradt kapacitás, de reméljük, legközelebb még többen leszünk, és sikerülni fog ez is. :) A küldött kalácsok, sütik, gyümölcsök, kávé most is arattak, az ebédlőben pedig a "Marcik konyhájában" a két Marci Isteni ebéddel remekelt. 

 

Köszönet mindenkinek, várunk benneteket március 4-én is! Reméljük, ugyanolyan napsütéses lesz, mint a február volt!

Beszámoló a januári munkákról

 

Januári kaláka: 

Most kicsit családiasabb légkörben, a fenti épületben és környékén munkálkodtunk. A hétfőn iskolába érkező gyerekek és felnőttek szemetektől megtisztult udvar, gondosan, végig lesepert járdák, levágott, elhordott nádas terében kezdhetik el új gondolatokkal megtölteni az új évet. A fenti parkoló környékéről, és az iskolaudvarról összeszedett szeméttel három teljes kukát töltöttünk meg. Eltűntek az elmúlt advent és karácsony emlékei, kivéve azt, ami továbbra is kísér minket: a Csillagot. :) Bent, néhány apuka ügyes keze által megerősítésre kerültek az euritmiateremben lévő székek, az ajtó melletti deszka, és a második osztályban is egy polc. Szorgos anyukák elmosogatták a tegnapról maradt bögréket az alsó négy osztályban, és néhány nagyon szép dísz is készült a folyosók ablakaira, amiben a gyerekek közül különösen a hatodikos Lilla és az elsős Ági segített nagyon sokat.

 

A mai nap isteni finom, indiai ebédjét nagyon köszönjük Gyuris Tamás, 7.-es apukának, a pedagógia csendes, megtartó jelenlétét Tallós Péternek, az Ünnep csoport keretében a kézműveskedés előkészítését és átgondolását Puskás Erika, 1.-ős anyukának és Glück Máriának, a gyerekek nevében pedig hatalmas köszönet azoknak, akik süteménnyel, gyümölccsel, pogácsával láttak el bennünket!

 

15 felnőtt és 17 gyerek találkozott ezen a napon, összesen 32-en dolgoztunk azon, hogy egy kicsit ápoljuk ezt a közös terünket a gyerekeink, a tanáraink, és mindannyiunk javára.

 

Fenti épület kazán helyzet:

A fenti épület fűtésproblémáját Németh Zoltán szülőtársunk segített megoldani azzal, hogy ismét azonnal meghegesztette a kazánt. Szakmai szempontból azonban az látszik, hogy ez a megoldás hosszútávon nem jelent végleges biztonságot, hiszen pár év alatt negyedszer lyukadt ki ugyanazon a helyen a kazán.

A témában felkerestünk Lestár Dávid segítségével egy fűtésszerelőt, aki:

  • a kazán cseréjét javasolta, mert az épület légköbméteréhez képest ez a kazán kis teljesítményű - az új kazán beszerzésére megkértük a mestert

  • a kiépített rendszert jónak ítélte, de szükségesnek látta a keringető szivattyú és egy kazán szelep cseréjét - ezen feladatok elvégzésével szintén megbíztuk

  • megkértük, hogy a nyári szünetre előre foglaljon le nekünk kapacitást a szóbanforgó kazáncsere elvégzésére.

Beszámoló a novemberi munkákról

 

November 5.-én tartottuk meg a második Szorgos Szombatot. 

Köszönjük a segítséget a szülőknek, akik ott voltak és segítettek mind a lenti, mind a fenti épületnél. 

 

  • Karbantartónk vezetésével a lenti udvaron felszámolták az udvar hátsó részén lévő limlom nagy részét, volt levélszedés, a hátul lévő fahulladék felaprítása, gallyak ledarálása, komposztálása, a nyáron a fatárolóból kihordott, 20 éve felgyűlt törmeléket szétterítették a pálya mellett és kiszedték belőle a fahulladékot, szemetet. Tavaszra tökéletes lesz fűalapnak. A gumipálya is le lett takarítva. A tárolót behálózták dryvit hálóval, a külső rész glettelése és a festés illetve a tető fedése cserepekkel még hátravan.

  • Ravasz Róbert fafaragó tanárunk vezetésével megépült a folyosón a mindent is elnyelő nagy tárolószekrény, aminek köszönthetően a zuhanyzókból ki lehetett pakolni rengeteg nem oda való holmit, és a tanárok is kaptak benne tárolóhelyeket, hogy a tanári zsúfoltságán enyhíthessenek. A tárolószekrény megépítése nem jöhetett volna létre a Miniszterelnökség támogatása nélkül. Köszönjük!