top of page

Gyermek és felnőtt táncház a Kékvölgyben

A Pilis-Dunakanyar Waldorf Egyesület  "Gyermek és felnőtt táncház a Kékvölgyben" címmel valósította meg projektjét, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Csoóri Sándor Alap  500.000,- forintos támogatásával valósulhatott meg.

A projekt időtartama: 2021. január 1. - 2022. június 30.

EEM_EET_CS_logójavaslat.jpg

Jelen pályázat keretében folytattuk az előző évben megkezdett rendszeres táncház szervezési és rendezési célunkat, 2 nagy és a tanév utolsó heteiben több kisebb, osztályközösség szintű, tanórán kívüli táncház valósult meg. A pályázati támogatás nélkül továbbra is csak évi 1 nagy táncház megvalósítására lett volna lehetőségünk.
A pályázatban megfogalmazottaknak megfelelően a táncházakban Moldvai táncok, Széki táncok, Szilágysági dallamok és Palatkai táncok oktatására került sor.
A résztvevők megismerhették és elsajátíthatták a következő tájegységek táncainak alapjait: Moldvai, Széki, Palatkai és Szilágysági.
A népi táncházak megrendezése elérte a pályázatunkban megfogalmazott céljainkat: A népszokások, jeles napi ünnepi szokások megismerése a közösség által; élő hagyományok megteremtése a népzene, népi játék, néptánc, szokások segítségével. A közösség megerősítése, és az azon belüli felelős, szeretetteljes bizalom építése az Egyesület tagjai, a fenntartásunkban működtetett iskola tanulói, Pilisszentlászló és a környező településekről résztvevők teljes közösségében. A gyermekek néptánc és népzene tanulásának előkészítése, kiegészítése, a szükséges kompetenciák megalapozása a szülők, és felnőtt közösségi tagok mintaadása alapján.
A pandémiás időszakokat követően ezeket az alkalmakat a közösség várta és nagy örömmel fogadta. Az iskolában többen elkezdtek az előző években látott zenekari próbák, táncházak hatására brácsán tanulni, és van már nagybőgős tanulója is a közösségnek.

 

A rendezvényeket térítésmentesen tudtuk lebonyolítani, így olyan emberek is részt vehettek, akik egyébként anyagi okokból ezt nem engedhették volna meg maguknak. A pályázati forrás adta a lehetőséget, hogy élő zene is kísérje a táncházakat, ezáltal élőbbé vált a hangulat, jól érzékelhető volt a kapcsolat és az együttműködés a zenekar és a táncosok között.
Első nagy táncházunk 2022. február 18-án valósult meg 45 fő (felnőtt és gyermek) részvételével.
A második nagy táncházunk 2022. május 14-én valósult meg 55 fő (felnőtt és gyermek) részvételével.
Osztályközösség szintű, tanórán kívüli táncházak időpontjai: 2022. május 3., május 10., május 17., május 31., június 7., június 14. voltak.

bottom of page