top of page

Aktualitások

Húsvét és tavasz ünnep

 

 ‒ az idézeteket Emil Bock: Három év című könyvéből vettem 325. o. -

 

“A természetes évszakok menetében abban áll a húsvét előtti hét jelentősége, hogy ekkor telik meg a tavaszi hold. A tél igézete végleg megtörik, ugrásszerűen előtör a föld új élete. Hatalmas lendülettel indul meg a növényvilágban a nedvek és erők fakadása és áramlása.”

 

Idén különösen korán ünnepeltük a húsvétot. Földgyertyáinkat, amelyeket február 2-án helyeztünk az iskolakertbe már benőtte a zsenge fű, de mi még emlékeztünk fényük erejére, ahogy összekapcsolódtunk a föld ébredésének pillanatával.

 

“A nappal és az éjszaka harcában az egyensúlyi helyzeten átlendülve, a nappal vívja ki a fölényt, ami azután a tavaszi holdtölte utáni vasárnap, a fény diadalünnepén szilárdul meg.

A Nagyhét, ahogy azt az evangéliumi leírás tartalmazza, nem áll kezdettől fogva összhangban a tavaszi természettel. Ellenkezőleg: az elképzelhető legélesebb kontrasztban áll vele. Csak legvégül, mikor a húsvéti nap felkel, torkollik bele abba az ünnepi ujjongásba, ami megegyezik a tavaszi csoda ujjongásával. De a nagyhét komoly drámája készíti elő ezt a megegyezést. A természetben magától jön a tavasz.”

 

Fel kellett készítenünk magunkat tehát arra, hogy természet folyásához most újra tudatosan kapcsolódjunk. A tavaszi napforduló (március 21.) után az osztályaink húsvéti történetekkel, dalokkal és a korosztályoknak megfelelő húsvéti előkészületekkel hangolódtak az ünnepre. Volt, aki a kertben dolgozott volt, aki padját, osztálytermét tette rendbe, sütöttünk, tojást berzseltünk, írókáztunk, gyapjútojást tűnemezeltünk, Kelemen Bea szülőtársunk segítségével tojástartókat horgoltunk, és voltak, akik a Kálvária-dombon jártak.

 

“A húsvét előtti hét nap hasonló a karácsonyi időszak 12 szent éjszakájához. Az «évek közötti» idő azok számára, akik áhítattal élik át a télközép erőinek működését, a helyes előkészület ideje az elkövetkezendő év 12 hónapjára. A Nagyhét hét napja új erőt ad mindahhoz, amit a sors hoz majd a jövőben azoknak, akik belső aktivitással élik át a Passió misztérium-drámáját.  „

 

Tavasz ünnepünkre (április 8.) az új telken gyűltünk össze. Onnan Pilisszentlászló kőbányájába (a gyerekek egyik kedvenc helyére) vonultunk, hogy ott ünnepeljük az újra találkozásunkat társainkkal, a közösséggel. A tavaszi lendület meleg nyári sugarakat is hozott. A több mint 200 gyermek vegyes csapatokban játszott egymással. A csapatvezetők az ötödikesek voltak, a játékhelyszíneken a hatodikosok és tanáraik fogadták őket. Volt bányafutás, spiráljáték, homloklabda, kötélhúzás és még sok élvezetes csoportfeladat. A tízórai szünetben a bánya egyik legnagyobb köve adta az asztalunkat. A kicsik varrott filctojáskákkal térhettek haza.

 

Köszönjük az ötödikes és hatodikos szülők segítségét az ünnep megszervezésében. Nélkülük nem jöhetett volna létre!

Szerző: Florália

bottom of page